Tak jsem strávil několik hodin nad Lost Vikingem, nedohrál jsem to zatím úplně celé (skončil jsem u Terra-trona napodruhé, tj. level 6, Silver achievment), takže určitě jsou tu lepší hráči než já, a ještě si to trochu natrénuju
Nicméně těm, kteří teprve začnou, aspoň vysvětlím několik principů, na které jsem si při hraní přišel.
- Jsou celkem 4 bonusy, každý jde sebrat 2x (na 1. stupeň a na 2. stupeň), další braní téhož bonusu přidává jen skóre (výjimkou jsou bomby).
- Bonusy jsou spárované do dvou dvojic a když necháte bonus být (neseberete ho), po chvíli se změní na druhý. Dvojice jsou side missile + drony a plasma + bomby.
- Doporučuju vzít 2x plazmu a pak už do konce hry brát jen drony a bomby.
- Plazma je sice jen na 1 cíl, ale zato dělá obrovský damage a hlavně nesnižuje tak šíleně FPS jako side missile (nevím, zda je to jen problém u mě, ale třeba Terra-tron se se side missile nedá prakticky hrát).
- Je potřeba mít neustále na sobě 2 drony, jednak střílí naváděné střely (tím částečně kompenzují tu slabinu Plazmy, takže můžete s trochou pohybu do stran zabíjet velké skupiny malých nepřátel i tak) a jednak absorbují damage (shit happens, někdy i se sebelepším uhýbáním to prostě vyjde blbě a něco vás trefí).
- V kritických chvílích je potřeba nebát se použít bomu. Seberete jich dost
- S rostoucím skórem získáváte další životy.
- Základem je mít ruku na klávesnici tak, abyste mačkali mezerník hodně rychle a vydrželi to hodně dlouho, aniž by vám upadla ruka
- Dalším základem je uhýbání. Ničení vždy počká, v první řadě musíte přežít
- Když umřete, hned si seberte zpátky své bonusy (2x plazmu), několik vteřin po respawnu máte štít, že jste nezranitelní.
Bosse asi není potřeba nějak zvlášť rozebírat, jakmile si každého 1-2x zkusíte, budete mít jasnou představu, co dělá a jak na něj. Tak jen stručně:
Carrier - prakticky ignoruju Interceptory, Droni je zabíjejí za mě; když se fakt až moc přemnoží a lítá tam od nich hodně těch malých modrých střel, plazmou jich pár vybiju. Ale to jsem musel fakt zřídkadky. Co se týče Carrierova special útoku, stačí si na něj počkat a udělat pomalý čtvrtkruh (čím pomaleji, tím lépe, jen abyste těm střelám uhnuli; když ten čtvrtkruh uděláte moc rychle, nebudete mít na poslední střely kam uhnout).
Leviathan - tady není moc jak taktizovat, prostě uhýbejte zelenému slizu (to byste měli mít natrénované perfektně z ničení Scourgů), naučte se uhýbat chapadlům (to chce jen cvik, je to easy) a když se připraví na charge, jen uhněte. Uhněte jen kousek, ať to do něj rychle můžete zase začít smažit, dokud nic nedělá.
Terra-tron - ten mi bohužel pořád přijde docela těžkej a to hlavně proto, že to občas strašně blbě vyjde, vystřelí mraky červených laserů, do toho plamen (ten velký, co pomalu jede ze strany na stranu) a ještě letí modrý disk a prostě se může stát, že absolutně není kam uhnout.