Ahoj, ted sem v praci, na replaye sem se nekoukal ale z mych zkusenosti tusim co asi muzes delat za chyby.
Nechci ti kecat do build orderu ten muzes najit tady:
http://wiki.teamliquid.net/starcraft2/Protoss_StrategyTake ti nechci rikat abys hral uplne to stejny co hrajou profici (oni sice ubrani napr u PvP 1g/cyb core vs proxy 2g v jeho base) ale to jenom tim ze vi co maji presne delat a take to tak presne udelaj
Kdyz se budes koukat na replaye/komentovany na youtubu tak se primarne koukej na to co postavili za vojaky, na jakem miste bojujou, kde jim stoji armada a jake je jeji slozeni, take se koukej kolik jakejch vojaku stavi proti utocnikovi (napr kdyz jedes voidky na zerga on ma dve base tak staci mit creep a 3queeny na obranu proti 1voidce), sleduj v jakym poradi co staveji, kolik pri tom maji base a jak delaji upgrady
Uplne nejlepsi pomoc je pokud vidis video ktery je nahravany primo ze hry, na youtubu to moc protossu nedela, ale kdyz se podivas na livestream
http://www.teamliquid.net/sc2/ ... zde to vidis vsechno 1st person a z toho se uc, kdyz scouti probou tak si vsimej ze se na ni nediva 100% casu oni se na ni koukaj tak max 5-10% casu
dulezity neni APM ale multitasking, pokud si schopnej hejbat s probou do toho "spamovat" hotkeys na budovy a stavet vojaky, mesto atd pak si na nejlepsi ceste k tomu dotahnout to v pohode do diamantu
moje rady k build orderu:
PvP - nesmis dovolit aby souper postavil pylon v tvy base a jed jistej build 3g robo, z robo postav obse, immortala a dva colose, pockej az budes mit long range a mas na 90% jistou vyhru (pokud toss neudela to samy) nebo neudela nejakej hodne velkej cheese... dulezity je FF na svy rampe... tenhle all-in one base colosi build jde hrat prakticky proti vsemu, akorat musis menit gateways units podle enemaku
PvZ - pokud vidis ze jde expand (blokovani probou + postavit pylon) a jses si jistej ze se ubranis, pak jed forge canon (pokud jde spawning pool driv) pak nexus, canony podle toho jestli dronuje nebo ne, dostav 6g a jed +1attack - zealoti budou davat lingy na dva utoky misto 3... a pokud ti zerg neznici nejak ekonomiku tak mas vyhru v kapse
PvT - minimalne to chce 3sentry, jinak moje oblibeny buildy:
dt (dulezity je nabihat vzdy s jednim dt aby byl nucen pouzivat scan a ne muly) jakmile ti chcipne pockej az dojde sken a jdi tam s dalsim, trebas s patym nebo 6tym konecne znicis supply depot a dostanes se mu do base a on nebude mit sken (v goldu ti moc lidi nepostavi turrety), pokud ma turret jenom u rampy pak jdi robo a warp prism a jdi po mineralech
3g voidrays - pokud nejde allin tak se snaz najit misto u jeho base, zautoc kdyz budes mit dve voidky, nacharguj voidky, nenech si je sestrelit, gateway units nech hezky u clifu - pomuzou ti odstranit marinaky, dale postav pylon, warpuj zealoty nahoru, kdyz uz budes mit 3-4voidky ktery udelali dmg a budes si jiste ze se muzes hnout dopredu, jdi tema co sou mimo base pres rampu a voidky posli s warpovanyma zealotama a sentry do base
tohle sou zakladni buildy co hraju, 1v1 neni pro me oblibeny, min sezonu sem byl v top 50 diamant (cca 20vyher na 30her) a tuhle sezonu sem v platine (cca 12vyher) platinova 1v1 me nebavi, tuhle sezonu sem hral v platinovy tyhle buildy a jenom 4krat sem prohral... do platiny se s timhle dostanes snadno a rychle
tip k tvym hram: snaz se nehrat 4g !!! je to sice snadnej build ale kazdej dobrej hrac kdyz te scoutne tak si v pi*i
kdyz jedes nejakej tech tak zautoc v okamziku kdyz ho budes mit (napr 2colose s long range) necekej pak na nic dalsiho a jdi
utoc jenom kdyz prohravas po ekonomicky strance, pokud s v ekonomice pozadu tak vcera bylo pozde zautocit
kdyz postavis jakkoukoliv vyrobnu (ted nepocitam hodne moc late hru) tak v nejlepsim pripade z ni musis stavet vojaky 24/7 !!! zadny pauzy na obed...
musis vedet co toss vsechno dokaze udelat z jedny base:
2g musis mit vzdy (pokud nejdes nestandartni build - nemyslim ted 1g expand nebo tak neco)
+ tech, nebo +2g, +gate a robo, +expand, +gate a upgrady, +gate a stargate
ja mam rad macro hry: z jedny base stavim vojaky a lehkej tech na t2 (immortals, voidky, charge/blink) (t3 ted neberu v uvahu - colose, carriery, ht, dt)
druha base: rozsirit produkci vojaku (opet podle klice 2g + neco) jit bud t3 nebo jinej t2, postavit jednu forge a jit +attack... na treti base rozsirim opet produkci vojaku a jdu druhou/treti forge (zalezi kolik mam uz +attacku) a jdu jinej t3 tech
treti base: mass gateways klidne at jich mas trebas 20 a hned jdi ctvrtej a patej nexus, pokud mas map control
neustale stavej proby, na 4base jich mas mit klidne i 100, vzdy delej transfer prob tak aby z ty nejstarsi si mohl sice trosku ale porad tezit, na jeden mineral je zapotrebi 3probe
neco ke chrono boostu, kdyz jdes macro tak proby, kdyz jdes tech tak chrono tech, kdyz vojaky tak chrono vojaky, upgrady vzdy chrono (bo mas vic base a nejspis to stejne nebudes stihat), pokud nejdes 4g a nejsi v presu pak nechronuj warptech
postav vic observeru a me je porad v pohybu - bud pres patrol nebo manualne ovladat, nezapomen na ne koukat, taky si postav vsude kde ti muzou prijit air jednotky pylony abys videl dropy a muta vcas, bran si mineraly
HT sou vyborni vojaci ale jakmile spatne zakouzlis si v pici, spis se jim vyhejbej, nauc se neco jednodussiho (robo) a pak teprve se uc hrat s HT
jestli umis anglicky najdi si na youtubu: forcesc2strategy, huskystarcraft, psystarcraft, hdstarcraft a ahnarisstarcraft vsichni maji peknou vyslovnost a jejich zpusob komentovani se mi libi, hlavne vi o cem mluvi (preci jenom komentujou profiky na live eventech) a dost z nich hraje krute dobre hlavne psy a hd... a cti taky fora na klanovejch strankach (ja obcas ctu diskuze na teamliquid)
snaz se vsechno odklikat co nejrychlejs abys na tom nestravil hodne casu kterej muzes venovat necemu jinymu
a vzdy s vojskem posilej probu a pylony stav jako zerg creep (bez tak pylony potrebujes) navic budes mit vision a vic moznosti kde warpovat
muj skill:
1v1 asi diamant - nwm nehraju
2v2 top diamond/master
3v3 a 4v4 vetsinou mass macro pro srandu s kamaradama
-------------------------------------------------------
pokud se ti libi muj pristup ke hre, chces videt moje replaye nebo konkretnejsi radu klidne mi napis email:
michal.zet@gmail.com