Ahoj vespolek...
Zrovna dneska mně napadla taková věc a možná téma na diskuzi ( která se stejně zvrhne ve flamewar : ).
Všimli jste si, že zatímco Starcraft Brood War byl spíše výsadou mladších hráčů, Starcraft 2 zatím tento trend úspěšně popírá?
Nebudu tady rozebírat casual hráče ( i když i tady bych si troufl tvrdit, že spíše potkávám a jsem v kontaktu s lidma minimálně okolo 25 let ), ale hlavně mi jde o Starcraft 2 Elitu...
Vemte si takový BroodWar : Jaedonga a Flashe, jakožto symbol momentální elity v BW... Oba začínali někdy okolo svých 14/15 let... Teď je jim kolik? Okolo 18 a např o Jaedongovi se šušká, že ztrácí formu.
Na druhou stranu si vemte SC2 : Nejlepší zerg na světě ? 30 letý Nestea! White-Ra, který má přes 30 a je dokonce ženatý. Každý další úspěšný ( nebudu psát Gosu ) hráč má minimálně přes 20 let!
Jediný mladý ( 15 let ) hráč v CELÉM!!!! GSL je Leenock a i ten je pouze někde v průměru.
Čím to teda je ?
Byl BW opravdu tak strašně moc o mechanickém hraní, kdy se prostě po 12 letech hraní této hry nedá nic moc vymyslet a tak si každý tým cvičí svoje dětské roboty, kteří mají APM 400, absolutní znalost hry, ale výkonost pár let a pak jsou odepsaní?
Nechci tady vyvolávat hádky mezi fanoušky BW a SC2, ale když se na to podívám logicky, tak mi z tohoto souboje vychází Starcraft 2 jako víc STRATEGICKÁ hra!
V SC2 díky lepšímu interfacu nezáleží tak moc na mechanickém klikfestu a 400 Apm aby člověk dokázal efektivně ovládat své jednotky. Tento fakt dává logicky větší prostor Strategiím a Taktickým rozhodnutím.
Možná proto, mají v této hře taky úspěch starší a zkušenější hráči, kteří spíš přemýšlí nad tím "co provedou" a ne "jak rychle to provedou"...
Nebo máte jiný názor?
Diskutujme...