elkar píše:
BloodY píše:
ja mam zas problem s ZvP :/ ... kua
sling, bling - to je counter na všechno
Bohužel v ZvP tomu tak není. Protosské jednotky mají poměrně dost hitpointů, takže damage, která je ultimátní proti mariňákům, sežerou štíty a něco i zdraví jednotek. Stačí si uvědomit, že základní jednotka Tossů - Zealot - má dokonce počet HP (zdraví + štíty) než Marrauder (a jak jistě víte, všude se terranům radí "Stav i marraudery, natankují damage od banelingů").. z toho je vidět, že banelingové se u ZvP v podstatě nevyplatí.
Narozdíl od toho zerglingove (a především speedlingové) se stejně jako proti marrauderům uplatní v ZvP výtečně. Pokud jich máte dostatečné množství, můžete obklíčit celý raný Protosský Deathballek (Zealoti, Stalkeři, Sentry) a nenechat je utýct. V ZvP se také ze začátku (ale i později) velmi hodí Roachové, dávají velkou damage a hlavně mají nějaký ten range útok, takže když obklíčíte nepřítelovy jednotky, roachové je mohou poměrně v klidu likvidovat. Pomůžou vám hlavně proti zealotům, kteří si zerglinga dají na tři rány (a to je sakra málo) a po upgradu pozemních zbraní na 2 (čti: ani nemrkneš a zergling jakoby nebyl). Když použijete kombo zerglingů a roachů, jejich jednotky totiž neví, kam střílet, a protože primární hrozba jsou pro ně zerglingové, střílejí do nich, ale roachové (kteří se hodí i dál) z povzdálí ničí jednotku jednu po druhé. No a jak zničíte první push, tak se HLAVNĚ nelekejte, jak to bylo "jednoduchý" to odrazit a tradá se zbytkem jednotek do nepřátelské základny. Málokdo (snad jsem to ještě neviděl a asi i z herní mechaniky to asi ani nedává smysl) si totiž nechává v základně skupinu na bránění (při útoku na vás prostě pošle nepřítel všechny útočné jednotky co má) a tak tam nic není (vyjma čerstvě nawarpovaných jednotek = většinou max 4!!") a iniciativu přebíráte vy, bojujete na jeho písečku a v klidu si můžete dronovat/expandovat/upgradovat (na to nezapomínat => micro a hlavně současně MACRO).
A poslední věc. Při obraně se soustřeďte na přednostní zničení Sentry. Proč?
1. mají málo HP (40 + 40 štíty - cože? než jsem se podíval, tak jsem myslel že víc
), takže v porovnání se Stalkerem (80 + 80) nebo Zealotem (100+50) stačí pár ran a je po sentry.
2. Je to důležitá jednotka Protosské armády (Force Field je ultimátní abilita, kterou vám trochu lepší nepřítel může blocknout rampu z mainu a vy se posilami ani k obraně expanze nedostanete a Guardian shield je taky dost znát (0% micro, +2 armor, co víc si přát
)
3. Je to drahá jednotka, hlavně co se plynu týče - 100 plynu, to je plynu na 2 Stalkery!!!, takže jejím zničením uděláte dost značné ekonomické ztráty.
A proč jsem se tak rozjel
? Protože chci jako vítěze vidět Zerga
!