K těm radám tady: Hlavně když se podíváš na ty buildy, tak je nejezdi podle těch čísel. Ukradne ti to schopnost hrát podle sebe a myslet u hry. Potkal už jsem kvanta hráčů, kteří provedli excelentní opening a pak už se nechytali, protože dál už nemají "návod". Celkem důležité je znát je, ale znát to stylem "pylon, pak až mám minerály, tak gate, pak 2-3 proby, plyn, pylon, až mám gate tak cyber a chrono stalker" - např., časem se dostaneš k těm napsaným timingům tak jako tak sám o sobě, což mi přijde ideální(postupem času možná přejdeš na "stavím podle toho, na co zrovna mám, což je pro mě vůbec největší zábava, ale stojí to dost proher :D, ale když se po hře mohu podívat na replay a říct si, že jsem si hrál svoje a bavilo mě to, tak mi to za to stojí). Rozhodně je blbost řešit "9 pylon, 13 gate, 15 plyn, 16 pylon", protože ti to NIC nedá. Cit pro timing, cit pro supply, cit pro obranu/útok nic. Tato čísla můžeš začít řešit až tak v platině, jestli vůbec(osobně si myslím, že je to problém až top diamondu). Co je důležité z buildů vědět: 1- poznat je Když nepoznáš, co protivník jede, nemůžeš zvolit adekvátní řešení 2- umět na ně reagovat Když už poznám, že protivník jede x, měl bych si vybrat správné y. Tohle buď můžeš sám zkoušet, nebo hledat po internetu. Opět, doporučuji vzít si z toho princip a ohnout podle vlastní hry. Pokud nepoužívám moc FF, tak je blbost spoléhat na hru se sentry - např.(já bez nich hrál celou betu a doteď tomu nerozumím - to nemohlo jít! :D). Zbytek přijde časem. Do goldu ti stačí naučit se, kdy stavět pylony, stavět proby, plynulou produkci jednotek a že sice ano, o expanzi většinou přijdeš, ale to není důvod ji stavět v 19. minutě. Naopak je to důvod zamyslet se nad důvod ztráty. Jestli stačilo počkat o 30s nebo to bylo tím, že na 24/26 bylo vhodné postavit pylon a ne 30s poslouchat, že není supply :). Jestliže se z tebe stane to, čemu říkám číselník(tedy osoba, která nad hrou nepřemýšlí, jenom jede naučený postup), tak sice rychle vyletíš do diamondu, ale pak tvrdě narazíš. 90 % Protossů, které jsem potkal(po patchi jsem ještě moc nehrál, proto radši ta minulost ;)) umělo jenom naklikat luxusní 4gate. Když jim ho člověk odrazil, leavli. Vůbec je nezajímalo CO jedu, pokud to nebyl 4gate - all-in. Spoléhali se na to, že to naklikají a uhrají, k čemu přemýšlet, je zapotřebí pouze a jen vyhrávat, ego++! :) Rozhodni se podle sebe, tohle je sice o dost delší cesta, ale mi osobně přijde zábavnější.
ROzhodně má ale Aklain pravdu, je dobré vědět co a proč se jede tak, jak se jede a co to má za silné a slabé stránky. Ale že bych já něco studoval, to se říct nedá. Odehrál jsem hrozně moc her v betě a ještě doteď z toho těžím. Na kole se taky nejlépe naučíš jezdit tak, že na něm jezdíš, ne že se naučíš princip rovnováhy a jak funguje rovnovážné ústrojí ve středním(?) uchu ;)
_________________ deacon
|