To Speedy: Moc jsem nečetl co tady všichni psali, ale mám pro tebe pár postřehů do začátku, co mě osobně třeba dost pomohli.
1) Nepřeskakuj cvičnou (practise) ligu. To je liga, kde tě systém ještě neboduje, máš zde možnost odehrát 50 cvičných her, doporučuji je odehrát klidně všechny a pořádně si zjistit jakou rasu chceš hrát, naučit se základy, vyzkoušet si pár základních taktik atd.
2) Nejjednodužší na začátek bych řekl, že jsou Terrani a to z několika důvodů. Hraješ za ně v kampani, čili se s nima hned seznámíš, jejich způsob hraní je podobný s ostatníma rts strategiema, myslím tím teď způsob stavby baráků a produkci jednotek, přeci jen tossové a zergové to mají oproti jiným rts už trochu odlišný, dále není tolik náročný na micro (lehce přeloženo jako "ovládání jednotek v boji"). Dále jejich základní jednotka mariňák je vyloženě univerzální, takže hlavně ze začátku se s tím dá hrát dobře a jet třeba jen mariňáky, to takový zerling u zerga a nebo zealot u tosse si sami už nevystačí.
3) Rozhodně si přečti na fóru co se jen dá, hlavně o rase za kterou ses rozhodl hrát, je tu hodně dobrých rad a odkazů na "chytré" videa a stránky.
4) Vřele doporučuju účastnit se "Satíkových her"
5) Mezi kampaní a online hraním je obrovský rozdíl, já osobně jsem udělal asi cca 5 misí a šel hrát hned online, čili čím začneš je v podstatě jedno, v kampani si jen ohmatáš více méně pár terranských jednotek, ale jak sám zjistíš, online hra je mnohem složitější, tím tě nechci nějak strašit, naopak, je to větší zábava, aspoň pro mě určitě.
Mno ještě dodatek k té practise lize, doporučuji ti to proto, že na začátku je to "nejlehčí" dostat se do nějaké dobré ligy, jelikož než začneš naostro hrát, tak máš 5 zkušebních zápasů, během kterých tě systém hodnotí a podle tvojí hry a hlavně výhry/prohry tě poté zařadí do nějaké ligy a jakmile jsi zařazen, tak už ty postupy jsou o trošku těžší, už musíš porazit víc lepších soupeřů, aby tě to hodilo výše. Btw ještě doporučuju udělat si challanges, jsou to takové úseky hraní, kde si můžeš natrénovat ovládání jednotek v boji, jaká jednotka je na co dobrá atd.