Mě zase baví představa, že doopravdy věříš tomu, co jsi teď napsal a nejsou to jen argumenty, které se snažíš vymýšlet proti mně
Kdybych ten Cloak u Ghosta občas (velice účinně) nepoužíval, třeba bych věřil tomu, jak je k ničemu. Takhle vím, že není
Kanóny? Skoro jsem v pokušení říct cosi o jednotlivých ligách a debatu ze své strany ukončit, ale vyznělo by to arogantně a nafoukaně, takže zkusím tu poznámku o kanónech prostě ignorovat a jít dál.
Takže znovu srovnání kouzel (Moebius reactor a Khaydarin amulet ne), bez míchání věcí, které tam nepatří, a míchání do toho dalších jednotek (jako jsou DT, což nejsou casteři):
EMP u Ghosta, Storm u HT: 100 dmg instantně, 80 dmg během 4 sekund. Náročnost na energii stejná. Marauder má 125HP, za sebou ve vzduchu ještě Medivacy, kteří během těch 4 sekund nějaká HPčka vyhealují a hlavně to postupně dohealují potom. I kdyby ne a i kdyby v tom ten Marauder celou dobu stál, pořád je to 80 HP oproti 100 HP insta EMPčka.
EMP u Ghosta, Feedback u HT: EMP vyřadí energii plošně všem zasaženým jednotkám, Feedback je jen single target, ale zase cíl i zraní ve výši ztracené energie (což je variabilní, někdy je to na vycucnutý Medivac vyhozených 50 energie, jindy je to 200 dmg Battlecruiseru nebo instakill Ghosta). Feedback stojí 50, EMP 75. Přesto si myslím, že jako čistě anti-caster kouzlo je Feedback o něco lepší (i když záleží na situaci). Bohužel EMP kromě toho dělá i damage všem protosským jednotkám...
Cloak - nemá u HT obdobu. Výhody viz výše. Tady si myslím, že je argumentovat zbytečné a že bude prostě hodně velký rozdíl mezi Bronzem a Diamantem. Já ten Cloak prostě čas od času výborně použiju, někdy ho i v top replayích vidím výborně použít.
Snipe - ano, v ZvT mi Terran snipoval Ultralisky (měl ty Ghosty původně vyrobené kvůli snipování Mutů) a přišlo mi to nechutně účinné. Už ty Ghosty měl, nedělal je samozřejmě jako counter na ultry, ale když už je měl, skvěle je využil, asi 2 nebo 3 Ultrové mi lehli během 2 sekund.
Atomova - jak jsem psal, o té se hádat nebudu. Sám jsem ji smysluplně nepoužil ještě nikdy. I v top replayích ji vidím použít jen ze srandy (třeba se to v budoucnu ještě změní).
Ghost je dražší než HT (o 100 minerálů), ale zase je narozdíl od HT early tech, navíc Terran má vždycky větší příjem minerálů než Protoss (při stejném počtu expanzí) díky MULám, takže ten cenový rozdíl není až tak zásadní.
Anyway, zpět k tématu - u toho Thora mi odstranění caster baru nevadí, u Corruptora to vnímám jako přílišnej nerf Protossa