Shibberius píše:
EULA - end user license agreement co by sa dalo preložiť ako licencna dohoda s koncovym uzivatelom. Jej obsahom 100% je aj sposob a rozsah akym mas opravenie s hrou manipulovať (použivanie, predaj, prenajom a pod..., právo na použivanie a zmenu zdrojoveho či strojoveho kodu programu časove obmedzenia a podobne... ťiež som to cele nečital.) V pripade že s tymto nesuhlasis, mas právo hru vrátiť a mali by ti vratiť peniaze... rovnako by nemal byť problem ju predať alebo darovať kym si nenainstaloval a teda si sa nezaviazal k tekto licencnej zmluve... ale toto su len zaklady, komplexny právny mechanizmu konkretne v tejto veci neviem. (môžu tam hrať rolu aj zmluvy s distributorom) V kazdom pripade hru a autorske prava k nej ma Blizzard.. a teda je ako jediny opravnený rozhodovať (ako autor) kto a ako môže hru využivať... Ciže ak nechces.. nemusis to riesiť, čo sa týka osobnýcha bankových údajov tam je iný režim... určite si dal súhlas na spracovavanie svojich udajov v niektorej fáze inštalácie a registrácie rovnako aj rozsah akým ich môže Blizzard spracovávať (je tam viacero štandartov ktoré sa pri týchto veciach dodržujú a zaväzujú blizzard ich nepoužívať na iný účel než ten s ktorým si ich poskytol)...
Primárně je důležité, že EULA je neplatná v bodech, které jsou v rozporu se zákony země, v kterém je odsouhlasena.(tzn. 2letá záruka na médium atd.) Pokud se nemýlím, smlouva v ČR(a EULA
je smlouvou) musí být vyhotovena tak, aby jí domorodec rozuměl, česky. Takže by se dalo hádat s Blizzem, že zde je EULA neplatnou. V zásadě se firmy spoléhají, že toto nikdo nenapadne, protože zisk by byl nulový(náklady na soud a časová ztráta několika násobně převýší zisk - mám zpátky licenci :D).
(a ano, stahování sw je v rozporu se zákony této země, ergo nelze aplikovat tento postup na ilegální sw, i když eula je neplatnou :o))
A IMO se tím Blizz kryje:
1) nemusí řešit "von mi prodal acc a pak ho přeheslil, bůůů" (to je z principu podvod, takže záležitost pro PaCh)
2) nemusí řešit "von mi prodal acc, prosím přemailovat, přepsat atd."(i když z této služby by se dalo rejžovat taky :D)
Btw já to nečetl, ale pakliže je to standardní EULA, tak:
- Blizzard nenese za NIC odpovědnost
- Kupuješ si pronájem sw, nikoliv sw(to je podstatné, pronájem ti může Blizzard utnout, sw ne)
- Určitě je tam formulka ohledně sbírání údajů k čemukoliv
- Záruky na funkčnost výrobku se vzdáváš též(myšleno po sw stránce, i když tohle by mělo jít uhádat na české zákony)
- a samozřejmě se zavazuješ k miliónu a jedné hovadině :)
- a samozřejmě nesmíš využívat kód ani jej změnit a protože je to USAma licence, tak ani dekompilovat(měnit zakoupený sw a dekompilovat se u nás může, pokud to nezměnili, na druhé straně hádej se s Blizzem, viz výše)
Je to takové obecnější školení z dost starých zdrojů(zajímal jsem se o to tak 7-8 let zpátky), tady je vhodné poznamenat, že média rády informují o tom, že prvňáci dostanou slevu na růžové slonečky, protože budou volby, ale ne o změnách, které se dotýkají našich svobod, takže to teď nemusí být takto(na druhou stranu naši politici celkem kašlou na sw část zákonů, protože solitair je v základu windows a víc tomu nerozumí :D).
Pokud je to moc velký OT, klíďo to smažte, spíš bych to nechal někam přesunout, toto je téma, který když by se zaktualizovalo a bylo odsouhlaseno někým, kdo se tím zabývá(nejlépe mimoplzeňským JUDrem), tak se bude hodit všem ;)