MaHi píše:
jenomže problém je v tom, že pokud chcete někoho něco učit ( a brát za to prachy ), musíte to nejdřív sami umět... A to podle mně nehrozí u hráčů Gold/Platina/Diamond level... Nebo byste si vzali na triko, že za peníze budete učit lidi špatné nebo ne 100 procentně funkční věci?
Nesouhlasím. Ty svého svěřence nepotřebuješ učit věci, které umí top200 hráčů, potřebuješ ho naučít především základy jež mu pomohou zlepšit hru, které, když jsi o několik lig výš než on, pravděpodobně znáš. Příkladem můžou být klasičtí učitelé na základní škole, kteří toho sice ví míň než kdejaký vysokoškolák, ale k naučení dětí sčítat a odčítat nepotřebují matfyz.
Při lekci závisí nejvíc ze všeho na teoretické znalosti hry, pak na schopnosti učit. To, jak dokážeš své teoretické dovednosti uplatňovat v reálné hře, je irelevantní. A právě samotné technické provedení činí většinou rozdíl mezi top diamondem a top200. Samozřejmě, že je pravděpodobnější, že čím větší ranking hráč má, tím víc bude o hře vědět, ale najdou se i výjimky. Hráč 1 třeba častěji (a raději) než samotnému hraní věnuje čas sledování zahraničních lig, pročítání fór, apod., zatímco hráč 2 mass ladderuje a i když to hraje jak když Babica vaří, častým opakování dovede své zprzněné build ordery k "dokonalosti" a v žebříčku bude mnohem výše než hráč 1. O samotné hře však nebude vědět vůbec nic a začínajícímu hráč, kterého bude trénovat, tak akorát víc uškodí než pomůže.
Myslím si, že třeba já bych zvládl trénovat a pomoci ke zlepšení komukoliv (jen by musel být protoss) mezi bronzem a platinou.
Co se týče ceny za lekci - na gosucoaching je nejmenší částkou za trénování 25 a 30 dolarů, u nás bych to viděl v rozmezí 75-100 Kč (tedy já bych za míň nikoho netrénoval, i když věřím, že někteří top hráči u nás ano). Problém je v tom, že hráčská základna je malá a celkově tu panuje stigma, že (nechat si) platit za trénování počítačové hry je amorální. V zahraničí coaching využívají zejména starší pracující lidi, kteří prostě na samostudium a 20 her denně nemají čas a těch pár dolarů, které na lekci obětují, jim to mnohonásobně vynahradí, jelikož rady na fóru jsou jedna věc, ale když s vámi někdo projíždí replay a real-time vám říká co jste měli udělat jinak a proč, je to mnohem přínosnější.