Tak to pisnu znova:
Prispeju svoji troskou do mlyna...
Kouknul jsem se hned na prvni video, ktere se mi nabidlo - sc2cz StarCraft 2 WhiteRa v NGAmaka p3/3
ROZHODNE nehodlam nikoho ponizovat nebo nejak zasadne kritizovat, protoze je mi jasny, ze nejspis ja bych nekomentoval taky nijak excelentne, nebo lepe receno pravdepodobne bych nebyl vubec schopen komentovat! Ale o tom zivot kritika je - rikat o necem, co sam nedokaze, ze by to mohlo/melo byt lepsi
Takze to berte jako konstruktivni kritiku (necetl jsem vsechny posty pred sebou, takze mozna uz to tu nekdo psal).
Prvni postreh hned v prvnich vterinach hry - nazvy. Proste mi prijde, jako byste meli v ruce anglicky manual a snazili se za kazdou cenu dodrzet 100% stejne nazvy jako jsou tam... Napriklad kdyz to porovnam s drivejsimi komentari od Jumpa na pg24, tak v zivote jsem od nej neslysel souslovi: Mnoho PSI STORMU. (Respektive PSAJ STORMY, coz zni s prominutim jeste hur).
V souvislosti s pokracovanim, kdy neustale michate anglicke a ceske nazvy dost chaoticky, jako byste to hrozne prozivali, ale na to vyska hlasu naopak neodpovida vubec. Je to jako byste cetli nudnou knihu v poslucharne.
Souslovi jako "NEMA JE CIM VYKANTROVAT", "SPLIT ARMADY NA DVE HROMADY", "DOSTAVA OBROVSKE ZASAHY", "SNAZI SE HARRASIT S WORP PRIZMOU", "KDYZ MA TERRAN DOST RAXU" me prijdou spis rusive a az prilis umele. Takove radoby "profesionalni" - za kazdou cenu ukazat, ze znate plno zkratek a terminu z Battle.netu.
Moje rady: Rozhodnout se, jak chcete komentovat - bud cesky, nebo anglicky. Zkratky jako RAX nemusi plno lidem, co to budou sledovat rikat vubec nic, naopak nesnazit se cist vsechny nazvy uplne doslovne a cele. Hlavne zminovany PSAJ STORM znel vazne strasne. Stejne jako si myslim, ze misto "WHAJT-RA NEUSTALE HARRASI WORP PRIZMOU" zni lip: "Protoss stale dropuje Terrana, cimz se ho snazi zdrzet" nebo "Protoss se snazi zamestnavat Terrana neustalym otravovanim vysadky...". Nebat se cestiny - nas jazyk je jeden z nejbohatsich na svete.
Sami jste psali, ze to nema byt neco pro hrace z platinovy a diamantovy ligy, ale spis pro ty, co se pohybujou nekde okolo goldu. A prave tomu tyhle nazvy, ktere jste dost casto pouzivali moc neodpovidaji. Hlavne vyse zminene zacinajicimu hraci nerekne vubec nic a nebude vedet, jestli mluvite stejnym jazykem jako on.
Nebal bych se treba pouzit cas k okomentovani toho, ktera jednotka na co je dobra, kdyz ji jeden z hracu vyrobi, zhodnotit situaci pred bojem a hned po boji, jestli to byl vysledek bitvy prekvapivy atd atd atd.
SC2 neni zdaleka tak akcni jako byval SC:BW, a prave proto je nutna hodne solidni slovni zasoba - mit cim vyplnit cas kdy se toho tolik nedeje. Vetsina her v SC2 je o jednom utoku.
Trosku to prozivat. Clovek co hulaka u svyho PC pri koukani na replay se u toho mozna cejti trosku trapne, ale vysledek naopak zni mnohem lepe pro vsechny posluchace. Dodelava to atmosferu.
Nechci vas timhle nijak znechutit - naopak - dobry napad a vubec ne vylozene spatne provedeni. Rikam jen svuj nazor, jak by to snad slo vylepsit