StarCraftCZ.com

Fórum o pokračování slavné RTS.
Právě je sob 05. črc 2025 22:36:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Co dělá nejlepšího nejlepším?
PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 12:21:23 

Eldesan píše:
Ahoj, procitam a divim se. Muze me nekdo poradit jak tedy spravne trenovat, abych se zlepsoval? Hraju za Terany a sem uplna lama... Mam odehrano asi 240 zapasu (110 proher), jsem v bahne bronzu na 4 pricce, ale myslim, ze se nelepsim a sem spis horsi nez lepsi... (moje taktika je rychly rusch MM a pokud nevyjde sem uplne v pr...)

Diky Eldesan id:912

ps: kdyby me chtel nekdo poradit primo ve hre, budu moc rad, klidne pisnete...
http://eu.battle.net/sc2/en/profile/518470/1/Eldesan/

Sám sis definoval problém ("moje taktika je rychly rusch MM a pokud nevyjde sem uplne v pr..."), je tak těžké přijít na řešení?

Obecně přesně tenhle přístup, tzv. all-in, který je vlastně v jistém smyslu hozením mince (buď to vyjde a rychle vyhraješ nebo to nevyjde a rychle prohraješ), je to úplně nejhorší, co začátečník může udělat. Tím si můžeš osahat dejme tomu ovládání té hry, získat určitý cit pro chápání t1 jednotek a naučit se základy map, ale to je asi tak všechno. Jinak tě to úplně neskutečně brzdí, protože čím dál víc si vrýváš naprosto špatný návyk.

Takže jak se zlepšovat? V první řadě stahuj top replaye a studuj je. Chystám se na svůj blog na tohle téma v blízké době napsat článek, teď jen to nejdůležitější - snaž se chápat, proč ti hráči v danou chvíli dělají to, co dělají. Pokud na to přijdeš sám, tím lépe. Pokud ani s veškerou snahou ne, zeptej se (třeba tady na fóru), někdo ti to určitě vysvětlí. Ale z toho si odneseš méně, než když si na to přijdeš sám. No a tímhle způsobem postupně začneš získávat cit pro hru, budeš si uvědomovat možnosti, priority, taktiky, co je více důležité a co méně, co se vyplatí a co ne, pochopíš zákonitosti a pak už to začne být jen o tom nacvičit si dané taktiky, zažít různé situace a naučit se patřičně reagovat a zvyšovat si APM (míru stíhání toho, co chceš dělat).

Hlavně zvládni v první řadě své ego :) Nehraj na body nebo na w/l ratio, v tom blbém Bronzu ti to přece stejně může být jedno... Z prohry se naučíš mnohem více než z výhry. Takže si ukládej především replaye z proher a pouštěj si je, vychytej si v hlavě u každé prohry, proč jsi prohrál, co jsi udělal blbě a co chceš příště udělat lépe.

Vlastní blog o SC2 - http://pralev-sc2.blog.cz/

Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 12:23:35 

v tom pripade replaye, replaye, replaye. Podívej se jak hrají ostatní. Dneska se můžeš podívat na hitpointu na Predyho například. Když nevíš jakým způsobem hrát tak je potřeba brát zkušenosti od jiných her než jsi hrál.

Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 12:28:36 

Eldesan píše:
Ahoj, procitam a divim se. Muze me nekdo poradit jak tedy spravne trenovat, abych se zlepsoval? Hraju za Terany a sem uplna lama... Mam odehrano asi 240 zapasu (110 proher), jsem v bahne bronzu na 4 pricce, ale myslim, ze se nelepsim a sem spis horsi nez lepsi... (moje taktika je rychly rusch MM a pokud nevyjde sem uplne v pr...)

Pokud umíš jen rushovat tak na vyšší ligy zapomeň, dá se s tím sice dostat tak do zlata, ale tam už nebudeš mít šanci vůbec žádnou. Určitě by se hodilo kdyby si vzal nějaký svůj replay a dal ho do topicu kde se to rozebírá, určitě ti nějaký odborník pomůže, je tu spoustu diamantů co se tímhle zabývají.

Michals->tím že se podívá jak hraje predy se dozví úplný nic, kdosi to tady trefně přirovnával, že je to to samé jako když se někdo kdo neumí bruslit podívá na nějaký zápas NHL nebo nějak tak. :) Zkrátka v těch komentovaných zápasech se houby naučí, pro něj je nejduležitější makro kterým se tam vůbec nezabývají.

Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 12:39:42 

teqini píše:
Yarin píše:
jinak pokud musis v praci drit aby sis vydelal tak by to chtelo zmenu, ja tam chrapu a komanduju ostatni i sc2 si zahraju a vyplata je tez krasna :D

s tim bych se moc nechlubil... ono na takovy jako jses ty dojde....

hehe, nemusis zavidet. ze se ve worku valim ted neznamena ze jsem se tam valel vzdy. Ze mam peknou vyplatu neznamena ze jsem bohatej. Z lidi jako ty je mi smutno.

Yarin vs Internet Live Po, St, Pá ve 20:00
Yarin vs Ladder Live Út, Čt ve 20:00

Obrázek

Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 13:31:02 
 Zobrazit autorovy stránky  Profil

2Eldesan: Doporucoval bych jet MM to na co jsi zvykly ze 3 raxu, ve chvili utoku se pokusit expandovat (i treba pozdrzet produkci marauderu a udelat treba vic marinaku), proste aby si mohl tak treba v 8. minute expandovat a zautocit. A ze dvou tezeb jit cokoliv, ale snazit se proste vychrlit co nejvic jednotek. Je to jen takove cviceni, ale je v nizsich ligach velice efektivni (hral sem ted proti kamosovi z goldu a ja jsem pouze makroval a byl videt veliky rozdil, bylo to TvT)

Jde o to aby sis navyknul na to makrovat. Nejdulezitejsi je myslet na to delat SCV, stavet suply depoty a jakkoliv utracet penize. To je trenink, ktery souste hracu chybi a je to prave to jak je tu psano...nauci se jednu "all-in" strategii a zousi ten coin-flip. Jsou to dve strany, bud all-in (at uz one base nebo two base) a nebo makro hra. Kdyz makrujes muzes a mas vysoky prijem neni poblem pak rozexpandovat, a uz se mi stalo i to ze jsem sel "Plantary fortress push"...resp. pozice sem zajistoval pomoci dvou, tri PF) Jen k tomu all-inu, pokud nekdo ma jasno co bude hrat prvnich 10.minut a chce v tehle dobe vyhrat, tak to chce uplny all-in, ne ten polovicni co lidi predvadej. Kdyz all-in tka poslat proste vsechno...nechat treba par SCV ktere uzivi stavbu marinaku, ale kdyz all tak all...

Druha vec kterou je potreba si osvojit je pouzivani hotkeys. Mit nejaky svuj setup a nemenit to, aby si ruce navykly ze napr. pod 4 jsou raxy nebo tak nejak. Trenink tohohle se da delat jen tak, ze se clovek nuti hrat vsechno pres hotkeys a to stylem, ze "zastavis" hru. Proste to neni takovy ten "system": "Jeste tohle a tohle a ted tady neco a tamhle a k tomu tohle", proste ze se snazis delat vsechno najednou. Proste se to chce ve hre zastavit a rict si, tak ted chci postavit 4marinaky, jak to udelam pres klavesnici? 4AAAA. A pak dal treba ted chci sledovat scouta, muzu se k nemu dostat pres minimapu a nebo zmacknu 22. (tohle je z meho setupu)

Po zvladnuti tohohle zakladu tak zacit premyslet nad hrou stylem: "obrana je otazka pozice a utok je otazka casu". Coz znamena, utocit pomoci oblibeneho slovniho spojeni "timed push"...tedy utocit kdyz tobe se dokonci nejaky upgrade a nebo dosahnes nejakeho poctu jednotek a nebo souper jeste neco nema...tohle jeste lidi docela chapou a soustredi se na to. Druha cast je myslet na obranu ve smyslu pozice armady, kde bude nejlepsi se pro tebe branit a jak by mela byt rozestavena armada (marauderi vpredu, kam tanky atd.) a podle toho uzpusobit waypointy. Ale k tomuhle se dostanes tak v platine az diamondu rekl bych...

Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 15:25:24 

Eldesan píše:
moje taktika je rychly rusch MM a pokud nevyjde sem uplne v pr...

Jednoduchá rada pro všechny jako ty. Začni hrát víc než jednu strategii a nehraj rushe! Největší chyba všech začátečníků, kterou můžete dělat je rushovat pořád, umíte jen rush a nic jinýho a když rush nevýjde (obrana je většinou velmi easy), tak jste prohráli. Naučte se nejdříve hrát mid i late games, prostě žádný rushe, snažte se nechat hru rozjet a učit se macro, jakmile zvládnete hrát mid a late game, pak můžete se začít učit rushe a ty budou v tom případě i více úspěšný a navíc když se rush nepovede už to nebude jasná prohra, už budete vědět jak tu ztrátu ještě dohnat a nakonec vyhrát. Z mého pohledu by rushem zahrána hra měla být tak 1 z 5ti když na to je dobrá mapa a podmínky.

Téma "Co dělá nejlepšího nejlepším?" je docela zajímavé a přinutilo mě to na chvíli se nad tím zamyslet. Dle mého je důležitá schopnost "učit se", dokázat si ze všeho vzít to co potřebuju a umět to využít. Jsou lidi, jako například já, kterým stačí si jednou něco shlédnout, přečíst si to, zkusit si to a hned si to pamatují/umí to a pak jsou lidi kteří můžou něco dělat 100x a stejně nejsou pořád schopni se to naučit, zapamatovat si to. V sc2 je to to samé někdo vidí nějaký BO/strategii jednou na replayi a hned na to je téměř schopný ji zahrát a někdo jiný to bude holt zkoušet 50x než to zvládne, naštěstí tohle jde celkem dotáhnout pílí a dřinou ale už to stojí hodně času. Co rozhodně je dalším factorem úspěchu ve hrách je schopnost improvizace, kreativita a strategické myšlení a to už asi nijak dohnat nejde, s tím se nejspíš člověk prostě musí narodit. Pro sc2 to jsou podle mě nejdůležitější vlastnosti, dokázat vymyslet rychle novou strategii a řešit rychle danej problém, dokázat vymyslet něco nového s čím soupeře překvapím atd.

Btw když hraju s lidma zde z fora, často slyším na sebe i jiné hráče komentáře typu "ten Bo jedeš špatně" "takhle bys to neměl jezdit" "ta 4gate se dělá jinak" atd. Docela dobrá věc k zamyšlení, protože "někdo" musel jet něco jinak než ostatní, aby tady vůbec byl nějaký 6pool, 4 gate atd, sc2 není test do školy, kde se každej má naučit jak básničku tu samou danou látku a napsat ty stejný odpovědi do testu. SC2 je kreativní hra a právě ti TOP jsou tam kde jsou hlavně proto, že hrajou "svojí" hru, nehrají hru Predyho, nebo Franty Vopršálka, hrají svou hru, svým vlastním stylem a vymýšlejí svoje vlastní nové strategie. Nikdo nemůže vyniknout, když bude dělat to samé co většina, vždy vynikne jen ten, kdo se bude lišit. ;) Takže doporučuju nebát se experimentovat a zkoušet nové a nové věci, třeba se vám i stane, že vymyslíte strategii, kterou nějaký dobrý hráč později použije na turnaji, nebo nějakou co už dáávno existuje, ale vy jste o ní nevěděli vůbec, jako například já se zealot pushem a 4gate, který jsem si v podstatě sám vymyslel a poté koukal na youtube, že něco takovýho se už běžně dělá :) , přesto byl jsem rád, že jsem si na to dokázal přijít sám. ;)

Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 16:10:38 
 ICQ  Profil

Yarin píše:
teqini píše:
Yarin píše:
jinak pokud musis v praci drit aby sis vydelal tak by to chtelo zmenu, ja tam chrapu a komanduju ostatni i sc2 si zahraju a vyplata je tez krasna :D

s tim bych se moc nechlubil... ono na takovy jako jses ty dojde....

hehe, nemusis zavidet. ze se ve worku valim ted neznamena ze jsem se tam valel vzdy. Ze mam peknou vyplatu neznamena ze jsem bohatej. Z lidi jako ty je mi smutno.

Ty tak víš co já dělám praci kde pracuji v hloupce 1000m takže asi víš kde jsem prostě tam dřina je a taky jsme rád že se nadřu jelikož jsme sportovec....
Radši makat na svalech než jen valet šunky.....

Jsem dobře vyučenej ale za malo peněz pracovat nechci....min než 15tisíc je pro mě malo takže asi tak....

Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 16:16:29 
 ICQ  Profil

Michals píše:
v tom pripade replaye, replaye, replaye. Podívej se jak hrají ostatní. Dneska se můžeš podívat na hitpointu na Predyho například. Když nevíš jakým způsobem hrát tak je potřeba brát zkušenosti od jiných her než jsi hrál.

O tom to taky není ikdyž jsme bronz ale víš co...mužeš být sebe lepší watcher a nepochopíš co jsi udělal špatně....

Co vše tady druzí napsali maji pravdu je to v tobě a v nikom jinem....a taky je to o čase

Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 16:21:48 

Balty->podle mého nemáš zase tak docela pravdu, tedy v těch rush strategiích. Vzhledem k tomu že v bronzu tak hraje každej druhej, možná i víc, tak je výhodné aby se koukli alespoň v čem to spočívá, jinak se ze začátku proti nim ani nedokážou bránit a odhalit je. Já jsem se v bronzu naučil téměř všechny a i si ji vyzkoušel, věděl jsem pak po čem pátrat při scoutingu abych nedostal nafrak v páté minutě protože on jede reapery a já mám jen zealoty rovnáse prohra. Samozřejmě už jsem to asi i psal, nedoporučuju je hrát, ale doporučuju se je našprtat a když scoutujete nekoukat jen na workery, ale zamyslet se nad tím co tam je.

Dalibore->nemá se s ním cenu hádat, měj svůj názor a ignoruj ho, když mu nemůžeš rozbít hubu tak stejně nemáš šanci ničeho dosáhnout

Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 02. pro 2010 16:41:34 
 ICQ  Profil

saltazar píše:
Balty->podle mého nemáš zase tak docela pravdu, tedy v těch rush strategiích. Vzhledem k tomu že v bronzu tak hraje každej druhej, možná i víc, tak je výhodné aby se koukli alespoň v čem to spočívá, jinak se ze začátku proti nim ani nedokážou bránit a odhalit je. Já jsem se v bronzu naučil téměř všechny a i si ji vyzkoušel, věděl jsem pak po čem pátrat při scoutingu abych nedostal nafrak v páté minutě protože on jede reapery a já mám jen zealoty rovnáse prohra. Samozřejmě už jsem to asi i psal, nedoporučuju je hrát, ale doporučuju se je našprtat a když scoutujete nekoukat jen na workery, ale zamyslet se nad tím co tam je.

Dalibore->nemá se s ním cenu hádat, měj svůj názor a ignoruj ho, když mu nemůžeš rozbít hubu tak stejně nemáš šanci ničeho dosáhnout

Já a bít se kde jsi to viděl :D nerad to dělám a taky hloupeho nakopni chytrému napověz....ale někdy se nedá nic dělat a dáš někomu pěsti:)))) (jen vtipalek a ditko si troufá přes net a když přijde na věc tak neslyší nevidí)

Odpovědět s citací  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina