To Johauna: Moc jsem nepročítal co ti tu kdo radil, ale četl jsem co ty jsi psala a myslim, že tenhle případ je zcela jasný.
Typuju, že hraješ jen tosse jako já a podle toho co píšeš, tak máme oba cheeze asi stejně rádi, taky mě vždy štve, když se nechám porazit tak low hrou jako je nějaký rychlý rush, ale už jsem se naučil proti skoro všem typům bránit. První krok, který musíš udělat je, že se musíš sama naučit tyhle rushe/cheeze dělat nebo si je nechat od někoho ukázat jak se dělají, jak vypadá 6,7,8 pool, jak vypadá proxy rax, proxi gateway, jak vypadá canon rush, jak vypadá 2gate, void rush, dt rush atd. Za 1) zjistíš, co je při takové taktice třeba stavět, takže pokaždý když poté budeš scoutovat protivníka, hned budeš vědět, co má v plánu. Za 2) nebudeš hned vše vzdávat, po prvním útoku, ale budeš se snažit co nejlépe bránit, protože budeš už vědět, že každá z tědle strategií si vybírá velkou daň na ekonomice a pokud se ubráníš, tak jsi prakticky vyhrála. Za 3) budeš vědět časy ve kterých můžeš očekávat první útok.
Další věcí je tvůj scouting, vydíš gateway + forge a řikáš si "hmm to nebude canon rush, když má gateway" = CHYBA, máš vidět forge + gateway a říct si "sakra forge, to bude canon rush" a nějakou gateway vůbec neřešit tu postavil kdyby to nevyšlo, aby mohl hrát dál, málokdy se jede čistě jen forge a pak cannony. Další věcí je otázka kdy scoutovat. Dlouho jsem si s tím hrál a nakonec nejlepší výsledky mám se scoutingem při 9/10 při stavění pylonu, tu probu co mi staví pylon posílám scoutovat a vždy vše stihnu včas, ale je třeba rychle reagovat na to co vyscoutuješ, vidíš skoro dostavený pool a nějak málo dronů, ihned zablokovat rampu, postavit tam třeba gateway nebo forge nejlépe, díry docpat pylonama a jakmile se forge dostaví, tak postavit canony. Dále mě trochu zarazila věta, kde řikáš, že nevidíš v soupeřovi base budovy a tak si řekneš, že jede proxy, ale neodhalíš kde to staví v čas a prohraješ. To je trošku hloupé, protože ty nepotřebuješ ani moc vědět "kde" to staví, ty potřebuješ jen rychle zareagovat, udělat si obranu, nepřestávat dělat proby a soustřdit se na obranu, nějaký hledání něčeho vůbec nemusíš, jakmile se ubráníš první 1-2 vlnám (většinou stačí tu první dát), tak pak začni hledat (ale hledej třeba 1-2 probama, armáda ať pořád brání), mno a tím jsi už vyhrála, najdeš proxy raxe/gateway, zničíš a soupeř je v *****.
Jinak taková univerzální obrana je 2gate, po postavení pylonu uděláš gateway dáš vyrábět další probu 11/18, ale neboostuješ a hned jak máš dalších 150 minerálů stavíš druhou gateway a pak další proby a opět bez boostu, jakmile se gatewaye dostaví, tak děláš zealoty a jejich výrobu boostuješ, jedná se hlavně o útočnou taktiku, ale pokud víš, že soupeř jede proxy gateway nebo 6pool nebo taky 2gate, tak tímhle to můžeš krásně odrazit a přejít do proti útoku, ale na terrana to zas moc efektivní není, tam více doporučuju udělat gateway a cc a jako první tři jednotky udělat zealota + stalkera + sentry a všechny boostovat, čtvrtou jendotku bych dělal pak další sentry, díky FF a pomoci pár probů se můžeš ubránit fakt čemukoli, jen to chce trošku zvládat micro, dát správně FF, správně použít proby, pozdržet soupeře než se ti udělá víc jednotek a nezapomenout na macro.